Room 01- Grapoila
A szőlővel kezdődött minden, több mint 10 évvel ezelőtt. Felfigyeltünk rá, hogy a borászatok csak úgy ontják magukból a szőlőtörkölyt és nem igazán tudtak vele mit kezdeni. Pedig ez a melléktermék kincset rejt, méghozzá a tápanyagdús maghéj és a sok-sok picinyke mag formájában. A szőlőhéjat először is szét kell választani a magoktól, és mindkettőt jó alaposan meg kell szárítani. A szőlőhéjat ezután megőröljük, és ebben a formában forgalmazzuk is, mert kiváló antioxidáns forrás. A szőlőmagból olajat préselünk; emellett pellet (préselvény) is keletkezik, amelyből őrléssel szőlőmaglisztet készítünk.
A szőlőhéjőrleményt és szőlőmaglisztet használhatjuk kenyérsütéshez adalékként, süteményekbe, joghurtba keverve. Az olaj ülepítése során keletkező szőlőmagolaj-iszapot kozmetikumként kínáljuk. Kiválóan használható arcpakolásként, bőrradíként és masszázsalapként, mert telis-tele van bőrtápláló hatóanyagokkal és kizárólag természetes összetevőkből áll.
Azon magok üledékeiből, amelyek finomak, krémeket készítünk, ilyen pl. a dió-, mandula-, tökmagkrém.
A szőlőmagolajat felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez és táplálék-kiegészítőként is, mivel telítetlen zsírsav-, vitamin- és antioxidáns-forrás. A szőlőmagolaj felhasználásával szappant és ajakbalzsamot is készítünk. Egyéb termékeink előállítása is a fent leírt elven alapszik, így minden termékvariációnkból van olaj, liszt és krém/ iszap..
Büszkék vagyunk arra, hogy a gyártási folyamat során nem keletkezik hulladék. Ez a "zero waste" technológia lényege.
Nekünk fontos, hogy a jövő generációja is élvezni tudja a természet adta szépségeket. Reméljük, sok apró, helyes döntéssel és odafigyeléssel Te is hozzájárulsz környezetünk védelméhez.
Díjaink
A Bio fűszerpaprikamag-olaj 2018-ban ezüst trófeát nyert a lyoni Natexpo kiállításon. Gourmet mustárszószaink OMÉK 2019 Élelmiszeripari Nagydíjat nyertek, Csipkebogyómag-olajunk pedig 2020 januárjában az olasz székhelyű International Taste Awards ételkóstoló verseny ezüstérmese lett.
Gyártás
Hisszük, hogy a természetes összetevőből álló, vegyszermentesen előállított élelmiszerek a minőségi táplálkozás alapkövei. A magok a természet csodái: kis mikrokozmoszok telis-tele értékes tápanyagokkal, melyekből egy növény élete fakad, és amelyekből ‒ kis odafigyeléssel és ügyességgel ‒ mi is részesülhetünk. Ez a kis „ügyesség” a hidegen sajtolás. Ez az eljárás biztosítja, hogy hozzájussunk a magokba gondosan és szigorúan elzárt tápanyagokhoz, mégpedig kizárólag mechanikai úton, amely nem változtatja meg a nyersanyagok kémiai összetételét. Teljesen vegyszermentes eljárás, nincs szükség vitamingyilkos pörkölésre, oldószerekre, savas nyálkátlanításra, vegyszeres derítésre vagy szagtalanításra.
A gyártás teljes folyamata során biztosítjuk, hogy a hőmérséklet nem megy 40 °C fölé, így a magokban természetes módon megtalálható illat-, íz- és tápanyagok teljes egészében megőrződnek a feldolgozott termékekben. A hidegen sajtolt magolajok egytől-egyig egészséges zsírok, hiszen bennük többségében a többszörösen telítetlen zsírsavak vannak jelen. Ezen kívül jelentős az E-vitamin- és antioxidáns-tartalmuk, minden olaj ugyanakkor egyedi beltartalmi jellemzőkkel bír. Lenmagolajunk például messze földön híres növényi Omega-3-zsírsavforrás, szőlőmagolajunk pedig természetes rezveratrol-tartalmánál fogva támogatja és védi szervezetünket a betegségekkel szemben.
A cég
Cégközpontunk Budapesten van, 2019-ben saját tulajdonú telephelyet és raktárat hoztunk létre a 22. kerületben. Olajsajtoló üzemünket a keleti országrészben, a sárréti kistérségben, Püspökladányban építettük fel 2009-ben. Présgépeinket is magunk fejlesztjük annak érdekében, hogy minél többféle magból, minél nagyobb hatékonysággal nyerjünk olajat, kizárólag mechanikai eljárás útján. Ennek köszönhetően immár 18-féle magot dolgozunk fel hidegen sajtolással, Zero Waste gyártás keretében.
Amerre haladunk...
Termékeink kimagasló minőségére számos, hazai ínyenc étterem és sztárséf is felfigyelt, és előszeretettel használja szezonálisan megújuló ételkompozícióihoz hidegen sajtolt olajainkat, maglisztjeinket, magkrémjeinket. Az élelmiszeripar és gasztronómia területén szerzett sikerek megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton haladunk, és a növényi alapanyagú, vegyszermentesen előállított, kiváló minőségű termékekre van igény és kereslet.